Samsung Gear S – Inteligent, dar prea mare [REVIEW]

de: Bogdan Cristea
24 12. 2014

Samsung Gear S este, din multe puncte de vedere, cel mai bun ceas inteligent produs de compania coreeană și primul din seria Gear care acceptă cartele SIM.

Despre piața smartwatch-urilor se vorbește de foarte mult timp. Potențialul de creștere al ei a fost îndelung discutat de foarte mulți experți, iar marile companii s-au grăbit să își facă intrarea pe această piață considerată a fi una de viitor. După cum probabil era de așteptat, cei de la Samsung au reușit să-și adjudece o cotă importantă de piață, lansând în septembrie 2013 Galaxy Gear, primul lor ceas inteligent. Deși a fost un produs care a generat extrem de mult interes la început, Galaxy Gear nu a avut parte de foarte multe review-uri pozitive, câteva aspecte criticate fiind interfața grafică, numărul redus de aplicații și autonomia mică a bateriei.

Coreenii se află acum la al șaselea smartwatch lansat pe piață, asta dacă luăm în considerare și Samsung Gear Fit. Între timp, multe alte companii de top și-au făcut apariția, iar produsele oferite s-au înmulțit. LG, Motorola și Asus au lansat fiecare câte un smartwatch foarte apreciat. Asus ZenWatch a fost declarat de unii cel mai frumos dispozitiv purtabil, iar LG G Watch R și Moto 360 au fost printre primele ceasuri inteligente cu ecran rotund, fapt ce a fost posibil datorită sistemului de operare Android Wear.

Până și Apple va lansa un produs de acest fel, însă deja sunt mulți care se îndoiesc de utilitatea acestuia. Astfel, gama de produse s-a diversificat foarte mult în ultimele 15 luni. Chiar și așa, nici Samsung și nici Motorola, LG, sau Asus nu au reușit să găsească formula câștigătoare, fapt ce i-a determinat pe unii să pună la îndoială existența potențialului despre care vorbeam mai devreme. Cel mai probabil, piața are nevoie de un smartwatch care să o revoluționeze.

Samsung Gear S cu siguranță nu este pentru smartwatch-uri ceea ce a fost primul iPhone pentru smartphone-uri, dar progresele înregistrate de Samsung în ultimul an sunt vizibile. Design-ul este mai frumos, aplicațiile sunt mai multe, iar dependența de un smartphone a fost redusă considerabil. Până și autonomia bateriei a fost îmbunătățită. Desigur, toate acestea se reflectă și în preț, iar Samsung Gear S este unul dintre cele mai scumpe smartwatch-uri, având un preț de aproximativ 1.700 de lei. Însă vom vorbi despre acest aspect spre final.

Introducere

Din punct de vedere al design-ului, Samsung Gear S  este un smartwatch decent. Primul lucru care se observă este forma curbată a ecranului, aceasta conferind un aspect interesant telefonului. Samsung a montat pe Gear S un ecran AMOLED de 2 inci cu o rezoluție de 360 x 480 de pixeli, un progres important dacă este să luăm în considerare modelele precedente care aveau ecrane de ”doar” 1,63 inci. Datorită diagonalei și rezoluției, ecranul Samsung Gear S are mai mulți pixeli decât oricare alt smartwatch de pe piață la acest moment. Curbura acestuia este elegantă și se potrivește foarte bine pe încheietură.

Nu îl ajută, însă, dimensiunile. Dacă vă propuneți să atrageți atenția asupra grosimii smartwatch-ului pe care îl purtați, atunci Samsung Gear S este cea mai bună alegerea. Dimensiunea acestuia nu face din el o alegere inspirată când vine vorba de ocazii speciale. De asemenea, nu este foarte confortabil atunci când vreți să îmbrăcați o jachetă purtând ceasul. După un timp, veți realiza probabil că este mai util să îmbrăcați haina înainte de a vă monta smartwatch-ul. Cu toate acestea, spre deosebire de celelalte modele din seria Gear, Samsung Gear S se simte foarte bine. Într-adevăr, nu este construit pe modelul ceasurilor clasice și nu are acea formă rotundă cu care se laudă Motorola Moto 360 sau LG G Watch R. Dar Samsung Gear S are un atu extrem de important pentru un smartwatch: nu dă impresia unui obiect străin la mâna ta.

Dacă este ceva la produsele Gear ce a deranjat majoritatea utilizatorilor până acum, acela este felul în care dispozitivele se simt în timpul purtării. Un smartwatch ar trebui să fie, înainte de toate, un ceas, iar una dintre cele mai importante caracteristici ale acestuia este senzația pe care ți-o lasă când îl ai la mână. Aici, Samsung Gear S excelează cu adevărat. Nu o dată mi s-a întâmplat să îl montez și după aceea să îmi continui ziua fără a băga de seamă că port un smartwatch (destul de voluminos). Cel mai probabil, aceasta se datorează ecranului curbat, dar cei de la Samsung merită felicitați pentru realizarea lor.

Ceasul este disponibil în două culori: alb și negru. Eu am beneficiat doar de cea neagră. Materialul folosit și de data aceasta la construcția dispozitivului este plasticul. Ecranul AMOLED prezintă niște margini cromate care contribuie la aspectul plăcut. Samsung Gear S are o certificare IP67 ceea ce înseamnă că rezistă în apă adâncă de până la un metru. Pe partea din față, sub display este plasat butonul cu ajutorul căruia aprindeți, sau stingeți ecranul. Acesta este încadrat de doi dintre senzorii incluși de cei de la Samsung.

Pe partea din spate se pot observa trei elemente importante. Primul este reprezentat de zona cu cinci puncte metalice unde se va face contactul între standul de reîncărcare și telefon. tehnologia folosită de Samsung aici a mai fost întâlnită și pe alte dispozitive. Standul poate fi încărcat și el, așa că nu va trebui să purtați și un cablu micro USB cu voi atât timp cât acesta are suficientă baterie. Al doilea element care iese în evidență este senzorul pentru monitorizarea ritmului cardiac, iar al treilea este slotul în care trebuie introdusă cartela nano-SIM. Slotul este acoperit de un capac care este dificil de dat jos chiar și cu unghii mari. De fapt, este recomandat să nu folosiți unghiile deoarece riscați să vi le rupeți. Motivul pentru care capacul este așa bine fixat este legat de certificarea IP67. Acesta a fost necesar pentru ca SIM-ul să fie bine protejat de apă, sau de transpirația care inevitabil va apărea în situația în care purtați ceasul pentru perioade îndelungate de timp.

Cureaua are același sistem de prindere care a fost folosit și până acum. Este ușor de folosit și poate fi înlocuită cu alte modele produse de Samsung. Veți avea, deci, posibilitatea de a vă personaliza într-o anumită măsură ceasul inteligent Samsung Gear S. Noi am avut la dispoziție trei curele similare, dar de culori diferite (negru, albastru și roșu) și una lată, neagră, potrivită pentru cei cu mâini mai mici.

Samsung întotdeauna a montat numeroși senzori pe dispozitivele sale, iar Gear S nu face excepție. Pe lângă monitorul cardiac mai găsim și un accelerometru, un giroscop și o busolă, un senzor de lumină ambientală, unul pentru razele ultraviolete și un barometru. Monitorul cardiac funcționează bine de cele mai multe ori, dar uneori va da diferențe foarte mari între măsurători efectuate consecutiv, fapt ce nu ar face din el alegerea cea mai inspirată pentru amatorii de atletism.

Software-ul este foarte important pentru Gear S. Spre deosebire de celelalte modele, Tizen pare acum mai bine finisat și mai bine structurat, deși nu cu mult. Evident, primul ecran care vi se va afișa când aprindeți Samsung Gear S este ceasul. Tizen poate fi perceput ca un complex de ecrane așezate în jurul ceasului. Fiecare glisare vă va duce către unul nou. Glisați spre dreapta și veți descoperi meniul din stânga. Acesta vă afișează ultimele notificări. Pentru a vedea fiecare notificare în parte, aveți acum două opțiuni: puteți face click pe fiecare dintre ele, sau puteți glisa spre dreapta. În cazul în care aveți cartela SIM montată, sau ceasul este conectat prin Bluetooth cu telefonul Samsung, veți putea răspunde mesajelor și veți putea efectua apeluri. Notificări precum cele de la Facebook Messenger sau alte aplicații mai complexe necesită, însă, utilizarea telefonului și aici se văd cu adevărat limitările lui Samsung Gear S.

Glisarea în jos este folosită pentru două acțiuni diferite. Atunci când ceasul este afișat, prin această acțiune veți dezvălui ecranul de unde puteți controla volumul, luminozitatea și de unde puteți activa modul ”Do Not Disturb”. În orice altă situație, glisarea în jos vă va duce către meniul precedent.

Ecranele din dreapta sunt următoarele: cel pentru muzică, cel pentru S Health, cel pentru știri și cel pentru evenimente. Fără ca eu să fi făcut ceva, ceasul inteligent afișează acum la lista evenimentelor ”Christmas Eve”. Trebuie să recunosc, totuși, că cititul ultimelor știri la smartwatch este, din diverse motive, foarte plăcută. Nu în ultimul rând, glisarea în sus pe ecranul cu ceas vă va duce către meniul principal, unde sunt afișate toate aplicațiile. Trebuie menționate difuzorul situat pe partea din stânga și microfonul situat pe partea din dreapta a ceasului. În timpul apelurilor, chiar și în condiții de aglomerație, difuzorul se descurcă bine, iar apelurile sunt de o calitate acceptabilă. De foarte puține ori interlocutorul s-a plâns de faptul că nu se aude foarte bine, iar în acele situații ceasul era ținut mult prea departe de gură.

De asemenea, tastarea nu este nici pe departe așa de dificilă precum mă așteptam. Având în vedere că este o tastatură îngrămădită pe jumătatea unui ecran de 2 inci, m-am confruntat cu surprinzător de puține greșeli în timpul redactării mesajelor. Dacă țineți butonul de pe față apăsat, vi se va afișa un ecran cu următoarele butoane: restartare, închidere, modul de zbor, Wi-Fi, vibrații și rețele mobile. Aplicațiile care sunt instalate de la început sunt foarte utile, dar dacă vreți mai multe, va trebui să le instalați folosindu-vă de telefonul conectat.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Samsung Gear S review/”/]

Puncte Pro

Slotul pentru cartele SIM este probabil cel mai important plus al acestui dispozitiv. Faptul că Samsung a reușit să reducă atât de mult dependența de telefon, încât poți acum efectua apeluri de pe smartwatch, este impresionant. Samsung Geas S acceptă cartele nano-SIM care se montează pe partea interioară a capacului care acoperă slotul respectiv. Deși nu este foarte comod să îl folosiți precum un telefon, faptul că Samsung Gear S suportă conexiuni 3G vă poate fi util la aplicații pentru orientarea pe hartă. Chiar și așa, coreenii nu au reușit să înlăture complet dependența de smartphone. După cum am mai spus, în afară de a vizualiza notificări, la aplicații precum Facebook Messenger sau WhatsApp este imposibil să faceți altceva. Mai mult decât atât, instalarea aplicațiilor necesită și ea utilizarea smartphone-ului.

Ecranul este de departe cel mai bun pe care îl veți găsi pe orice smartwatch la acest moment. Vorbim despre un AMOLED curbat cu o rezoluție de 360 x 480 de pixeli și o diagonală de 2 inci, ceea ce ar însemna o densitate a pixelilor de aproximativ 300 de pixeli pe inch. Acesta răspunde foarte bine și la atingeri, deși este posibil ca în anumite momente să întâmpinați mici probleme.

Autonomia bateriei este impresionantă, mai ales dacă luăm în considerare faptul că ea are o capacitate de doar 300 mAh, mai mică decât cea a unor modele precum Moto 360 (320 mAh) sau LG G Watch R (410 mAh). În condiții de utilizare normală, fără jocuri rulate, autonomia este de aproape două zile, ceea ce este mai mult decât pot cere de la un astfel de dispozitiv. Trebuie să menționez că 3G-ul nu a fost pornit, singura conexiune activă fiind prin Bluetooth.

Puncte Contra

Dimensiunea este unul dintre cele mai mari dezavantaje ale acestui ceas. Deși un ceas frumos în sine, Samsung Gear S nu vă va câștiga niciun premiu pentru eleganță. Pentru cei cu mâini mai mari, aceasta nu ar putea fi o problemă așa de mare, dar celor cu mâini mai mici li se va părea dificil să se acomodeze cu așa ceva la încheietura mâinii în mod constant.

Prețul este principalul minus al lui Samsung Gear S. După cum mai mai spus, toate progresele și îmbunătățirile aduse de cei de la Samsung se reflectă cel mai bine la acest capitol. Pe piața din România, Samsung Gear S poate fi achiziționat pentru aproximativ 1.700 de lei. Rămâne de văzut cât de bine se va descurca acesta pe viitor, având în vedere că un LG G3 poate fi cumpărat din anumite locuri pentru un preț aproape identic.

Concluzii

Samsung Gear S este cel mai frumos smartwatch al producătorului sud-coreean. Smartwatch-ul compensează pentru faptul că nu are un ecran rotund prin curbura fină a display-ului care îl face să se potrivească foarte bine pe încheietură. În ciuda dimensiunilor considerabile pentru un ceas inteligent, Samsung Gear S nu se simte ciudat pe mână, iar de cele mai multe ori veți uita că îl purtați. Așa ceva nu este la îndemâna oricărui producător. Conectivitatea 3G și posibilitatea de a-i monta o cartelă SIM îi conferă un anumit grad de independență, însă dispozitivul încă mai are nevoie de un smartphone pentru lucruri elementare precum instalarea de de aplicații.

În ceea ce privește compatibilitatea, Samsung Gear S poate fi conectat cu orice smartphone Samsung care rulează Android 4.3 sau o versiune mai nouă. Mulți au descris acest lucru ca un minus, menționând că, în acest fel, Samsung își micșorează numărul potențialilor clienți. Părerea mea este că dacă cineva își permite și este dispus să achite în România 1.700 de lei pentru un smartwatch, atunci cu siguranță își permite și un dispozitiv Samsung care rulează Android 4.3 din start, sau a primit un update ulterior.